یزدفردا: «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین در گفت‌و‌گو با یک رسانه آمریکایی دیدگاه‌های برای پایان‌دادن به جنگ اوکراین در همکاری با واشنگتن را تشریح کرد و گفت به هیچ توافقی که آمریکا و روسیه بدون حضور اوکراین امضا کنند، تن نخواهد داد.

به گزارش یزدفردا: زلنسکی به شبکه خبری «ان‌بی‌سی» گفت هیچ تصمیمی که بین واشنگتن و مسکو درباره اوکراین گرفته شود را نخواهد پذیرفت و افزود: «این جنگ در اوکراین است و علیه ماست؛ تلفات انسانی‌اش را هم ما می‌دهیم.»

رئیس‌جمهور اوکراین همچنین در اظهاراتی درباره احتمال آغاز مذاکرات بین اوکراین و روسیه، خواستار پیوستن متحدان اروپایی به میز مذاکره شد و نسبت به تبعات خروج آمریکا از ناتو و متوقف‌نشدن روسیه هشدار داد.

او با اشاره به اطلاعات ادعایی که اوکراین درباره مانور‌های نظامی جاری ارتش روسیه در بلاروس به دست آورده، هشدار داد که احتمال دارد حمله‌ای وسیع‌تر از سوی روسیه به سایر نقاط اروپا رخ دهد و ممکن است این حمله در تابستان آتی انجام شود.

زلنسکی با بیان اینکه روسیه «موفق به اشغال اوکراین نشده»، گفت گام بعدی مسکو مشخص نیست و این خطر وجود دارد که هدف بعدی «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور این کشور، لهستان یا لیتوانی باشد. او گفت: «ما معتقدیم که پوتین جنگ علیه ناتو را آغاز خواهد کرد.»

او در این مصاحبه که در روز جمعه و در مونیخ صورت گرفت، بار دیگر هشدار‌های خود در دیدار با معاون رئیس‌جمهور آمریکا را تکرار کرد و با بیان اینکه اعضای ناتو در نبود آمریکا توان دفاع از خود را ندارند، گفت اگر ایالات متحده از ناتو خارج شود، این ائتلاف نظامی دچار فروپاشی خواهد شد.

زلنسکی همچنین مدعی شد که در صورت نبود تهدید نظامی از سوی ایالات متحده، روسیه بخش‌هایی از اروپا را اشغال خواهد کرد، به‌ویژه کشور‌های سابق اتحاد جماهیر شوروی.

او گفت: «آن‌ها (روسیه) از کشور‌های کوچکی که قبلاً در اتحاد جماهیر شوروی بودند، شروع خواهند کرد؛ اما اروپا پاسخی نخواهد داد، زیرا آنها (اروپا) قادر به دفاع نخواهند بود.»

تقلا برای حفظ وفاداری آمریکا

اظهارات زلنسکی در حالی مطرح می‌شود که دولت ترامپ این هفته اهداف خود را برای مذاکرات صلح بین اوکراین و روسیه مشخص کرد و ترامپ در روز چهارشنبه گفت با پوتین یک تماس تلفنی داشته است.

ترامپ در شبکه اجتماعی خود با نام «تروث سوشال» نوشت: «همان‌طور که هر ۲ توافق کردیم، می‌خواهیم به میلیون‌ها مرگ‌ومیر ناشی از جنگ روسیه و اوکراین پایان دهیم. ما توافق کردیم که برای همکاری نزدیک تلاش کنیم، از جمله برای سفر به کشور‌های یکدیگر. همچنین موافقت کردیم که تیم‌های ما فوراً مذاکرات را آغاز کنند.»

زلنسکی در مصاحبه خود با شبکه ان‌بی‌سی از ترامپ و سایر رهبران آمریکایی برای حمایت از اوکراین تشکر کرد، اما افزود که «هیچ رهبری در جهان نمی‌تواند بدون حضور ما، توافقی با پوتین انجام دهد.»

با این حال، زلنسکی مدعی شد که سیاست‌های ترامپ موجب بروز ترس در کرملین شده و این را عاملی دانست که می‌تواند در نهایت منجر به مذاکرات صلح اساسی بین مسکو و کی‌یف شود.

زلنسکی مدعی شد: «پوتین هیچ تمایلی به صلح ندارد؛ اما فکر می‌کنم او کمی از ترامپ ترسیده است. ترامپ قدرتمند است و فکر می‌کنم که او می‌تواند پوتین را به مذاکرات صلح سوق دهد.»

در عین حال، زلنسکی از ترامپ خواست تا در گفت‌و‌گو‌های خود با پوتین و سایر رهبران روسیه، وفاداری خود را به اوکراین حفظ کند. او با تاکید بر اینکه دوام آوردن بدون کمک‌های نظامی آمریکا برای اوکراین «بسیار دشوار» خواهد بود، گفت: «می‌خواهم که اوکراین برای ترامپ در اولویت باشد، نه روسیه... ما به بزرگی روسیه نیستیم، اما فکر می‌کنم از نظر استراتژیک، اوکراین برای ایالات متحده مهم‌تر است، زیرا ما واقعاً شریک و متحد هستیم و ارزش‌های مشترکی داریم.»

هنگامی که در این مصاحبه از زلنسکی سوال شد که آیا باور دارد ترامپ با حسن نیت نسبت به اوکراین وارد مذاکرات شده، او ابتدا چندان مطمئن نبود و گفت «امیدوارم اینطور باشد»، اما سپس لحن خود را تغییر داد و گفت: «بله، و روی آن حساب زیادی باز کرده‌ام.»

او همچنین با اشاره به تجربه شکست‌خورده خود در مذاکره با روسیه در سال ۲۰۱۹، از ترامپ خواست که به رئیس‌جمهور روسیه و اظهاراتش درباره آتش‌بس اعتماد نکند.

رئیس‌جمهور اوکراین همچنین در پاسخ به این پرسش که اگر در مذاکرات صلح با پوتین روبه‌رو شود، به او چه خواهد گفت، پوتین را «قاتل و تروریست» نامید. با این حال، زلنسکی اذعان کرد که کشورش به‌تنهایی توان خارج کردن روسیه از اوکراین را ندارد و گفت برای تحقق این هدف، به حمایت کشور‌های غربی نیاز دارد.

مرز‌های اوکراین و مذاکرات صلح

زلنسکی همچنین به اظهارات رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه آمریکا اشاره کرد که بازگرداندن تمامی مناطقی که روسیه از سال ۲۰۱۴ تصرف کرده را «یک انتظار غیرواقع‌بینانه» توصیف کرده‌اند. او در مصاحبه با ان‌بی‌سی گفت که قانون اوکراین به این کشور اجازه نمی‌دهد مالکیت روسیه بر سرزمین‌های اشغالی را به رسمیت بشناسد، اما اذعان کرد که کی‌یف آماده است تا درباره واگذاری برخی مناطق اشغالی در ازای عضویت در ناتو مذاکره کند.

او همچنین اعتراف کرد که اگر قرار باشد این مناطق به اوکراین بازگردانده شود، این هدف باید از مسیر دیپلماسی محقق شود، زیرا اوکراین باید حفظ جان مردم خود را در اولویت قرار دهد.

با این وجود، رئیس‌جمهور اوکراین مدعی شد که این کشور همچنان می‌تواند جنگ را به‌صورت نظامی پیروز شود. او گفت: «بله می‌توانیم، اما تلفات زیادی خواهیم داد و نمی‌دانیم که این تلفات چقدر خواهد بود... از سوی دیگر، مطمئن نیستم که با این سرعت ممکن باشد. اگر شرکای ما کمک نکنند، حمایت نکنند، این کاری دشوار و طولانی خواهد بود.»

او همچنین درباره توافق احتمالی میان ایالات متحده و اوکراین در مورد ذخایر مواد معدنی کمیاب در این کشور صحبت کرد و گفت: «بررسی کردیم که آمریکا چه موادی را وارد می‌کند و چه مواد کمیابی را برای صنعت خود نیاز دارد، به‌عنوان مثال تیتانیوم. - دیدیم که ما در اوکراین ذخایر تیتانیومی داریم که برای تأمین نیاز صنعت تا ۴۰ سال آینده کافی هستند.»

دولت ترامپ پیشنهاد داده است که در ازای کمک‌های مالی و نظامی ایالات متحده به اوکراین از سال ۲۰۲۲، این کشور مالکیت ۵۰ درصد از منابع مواد معدنی کمیاب خود را در اختیار آمریکا بگذارد؛ اما زلنسکی به‌صراحت اعلام کرده است که هرگونه توافقی درباره منابع معدنی اوکراین باید با تضمین‌های امنیتی از سوی ایالات متحده همراه باشد.

رئیس‌جمهور اوکراین گفت: «به ما در دفاع از این منابع کمک کنید و ما از این طریق با هم درآمد کسب خواهیم کرد. اگر آمریکا به ما تضمین امنیتی ندهد، این معاهده اقتصادی کارساز نخواهد بود. همه‌چیز باید منصفانه باشد.»

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا